S艂odycze s膮 znane w ka偶dej kulturze 艣wiata i zazwyczaj podawane s膮 na koniec posi艂ku w formie deseru. Cz臋sto zawieraj膮 du偶o t艂uszczu oraz cukru, jednak obecne trendy na 艣wiecie sprawi艂y, 偶e coraz cz臋艣ciej w sklepach (r贸wnie偶 internetowych) mo偶na znale藕膰 s艂odycze, kt贸re produkowane s膮 z wykorzystaniem naturalnych s艂odzik贸w jak np. stewia.
S艂odycze dla ka偶dego
S艂odycze uwielbiaj膮 nie tylko przez dzieci, ale te偶 doro艣li. Chocia偶 kiedy艣 nie ka偶dy m贸g艂 sobie na nie pozwoli膰, to obecna technologia produkcji s艂odyczy pozwala na wyprodukowanie ich bez wykorzystania cukru. Tak przygotowane s艂odycze dla diabetyk贸w mo偶na je艣膰 bez wyrzut贸w sumienia. S膮 idealnym rozwi膮zaniem dla ka偶dego kto chce lub musi zadba膰 o swoja lini臋.
Nale偶y nadmieni膰, 偶e sk艂adniki zawarte w takich wyrobach nie wywo艂uj膮 pr贸chnicy, s膮 barwione naturalnymi koncentratami, a dodatkowo zawieraj膮 minimaln膮 ilo艣膰 fruktozy, czyli cukru wyst臋puj膮cego w warzywach i owocach.
Czym s艂odzi si臋 s艂odycze, kt贸re nie maj膮 cukru?
Do s艂odzenia s艂odyczy, kt贸re s膮 mog膮 je艣膰 diabetycy wykorzystuje si臋 m.in.:
- poliole (alkohole cukrowe).
- ksylitol,
- sukraloze,
- stewie,
- erytrol.
To oczywi艣cie bardzo okrojona lista substancji, kt贸rymi mo偶na „doda膰 s艂odko艣ci” s艂odyczom. Warto doda膰, 偶e taka czekolada z truskawkami bez cukru nie traci na smaku przez to, i偶 nie zastosowano w niej konwencjonalnych sposob贸w s艂odzenia.
Zdecydowanym atutem takich produkt贸w jest znacz膮co obni偶ona kaloryczno艣膰. We藕my taki cukier brzozowy, czyli wspomniany wcze艣niej ksylitol. Ma on o oko艂o 40 % ni偶sz膮 kaloryczno艣膰, a tak偶e o 75 % mniej w臋glowodan贸w ni偶 tradycyjna sacharoza. Z tego wzgl臋du, je艣li jeste艣 艂asuchem, serdecznie polecamy przerzucenie si臋 na o wiele zdrowsz膮 alternatyw臋 dla zwyk艂ych s艂odyczy, czyli na s艂odycze bez dodatku cukru.